August 21, 2009

Salam Ramadan
FADHILAT PUASA RAMADHAN

Puasa pada bulan Ramadhan difardhukan kepada setiap individu Muslim dan Muslimah yang telah 'aqil baligh dan ketiadaan uzur syar'i. Uzur puasa adalah seperti sakit dan dalam perjalanan (musafir) sejauh 91km atau lebih. Orang yang uzur boleh meninggalkan puasanya, tetapi wajib mengqadhanya pada hari dan bulan yang lain.

Puasa Ramadhan adalah menjadi salah satu rukun Islam yang kelima. Pahala melakukannya tersangat besar, sebagaimana sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Sesiapa berpuasa pada bulan Ramadhan dalam keadaan beriman dan kerana menuntutkan keredhaan Allah s.w.t., nescaya diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu." (Rujuk: Al-Targhib II:206)

Sabda Baginda Rasulullah s.a.w.: "Setiap amalan anak Adam (manusia) itu digandakan satu kebaikan dengan sepuluh yang seumpamanya hingga kepada 700 kali ganda. Firman Allah s.w.t. (maksudnya) :" Kecuali puasa yang dikerjakan untuk Ku, maka Aku-lah yang membalasnya. Dia menahan syahwatnya dan meninggalkan makan kerana Aku" Bagi orang yang puasa itu ada dua kegembiraan, iaitu gembira ketika berbuka (atau berhari raya) dan gembira ketika menemui Tuhannya kelak. Dan, demi bau mulut orang yang berpuasa itu lebih harum daripada bau kasturi." (Riwayat Muslim dari Abu Hurairah)

5 puanrazma komen:

eedany on August 21, 2009 7:28 PM said...

Selamat menjalani ibadah Puasa Puanrazma.

Semoga segala amalan kita di bulan yang mulia ini diberkatiNya. Amin.

:)

puanrazma on August 22, 2009 12:59 PM said...

~eedany
yup..slmt berpuasa
moga ibadah kta mendapat keberkatan

@LiYaNNuaR on August 22, 2009 4:43 PM said...

samat bpose noks... ko pose ke rinih?? larat ke?? hehhehe

shuzana on August 23, 2009 7:45 AM said...

selamat berpose..jgn lupe kami yg diperantauan ni ek..

is@r on August 25, 2009 12:43 PM said...

Selamat Berpuasa!

Cheers...
Is

 
Background by Jennifer Furlotte / Pixels and IceCream