October 31, 2009

Perak - Terengganu - Perak



Penat, letih, sakit pinggang, ngantuk, malas semuanya ada..

Malam semalam tiba di rumah dari Terengganu pukul 2.30pagi. Haaa..sangat jauh perjalanan maybe sebab ini 1st time pegi Terengganu..terasa sangat2 larr jauh. Huhuhu..penat!!! tak cukup tido..hahaha actually aku bukan drive sorang pun..bergilir2 drive ngan hubby..time hubby drive aku bantai tido sesedap nyer sampai kuar bunyikk!!

Huhuhuhu!!! tapi serius memang letih. mane tak nyer..kira2 perjalanan kitaorang ni (meh2 sini aku kirakan) merentas 5 negeri..Perak - Pahang - Kelantan - Terengganu - Selangor - Perak blik..kuar umah jam 5pagi sampai umah jam 2.30pagi..huhuhu (korang dapat tangkap tak apa yg aku cuba nak bagitau ni..bahawasanya dalam kurang 24jam boleh keliling merentas negeri2 ituu!!)

Menjelang petang baru nak update citer trip ke Terengganu ni..bantai pagi tadi bangkit kul 10pagi. itu jam larr nak buat bekpes, basuh baju, kemas rumah, sapu lantai. kul 12 settle bekpes merangkap lunch sekali..settle basuh baju, sidai baju, kemas dapur, kemas rumah..hahaha!!! Nak citer trip ke Terengganu ni bukanlah Cuti Cuti Malaysia pun..pegi ke sana atas urusan kerja mamaqaseh (klik larr kat sini..nak citer pun panjang berjela)

My Terengganu ni actually memang besh cuma tak berbaloi-baloi jerr sebab tak stay. memang teringin nak pegi lagi tapi time tu nak bercorak betul2 Cuti-Cuti Malaysia gitu. Insyallah..ada rezeki aku akan kembali ke sana lagi.

Memandangkan diberi pilihan datang Terengganu ni 1hari jerr..tempat2 yang ssmpat ktaorang singgah di Tasek Kenyir ngan Pantai Kemasik. view kat Tasek Kenyir cantik tapi disebabkan kurang pengunjung..tempat pun dah jadi cam terbiar..tandas pun cam hampehh sangat..cam haram!!! tapi kat Pantai Kemasik serius cantik..klasik tempatnya. tengah2 bercintan bagai ni memang damai ler.

sambil2 hirup angin tepi laut..tengok2 jam pun nak dekat kul 6..dah hitung2 dah agak2 kul bape sampai umah ni. huhuhu!! balik ni tak mau lagi ikut jalan Gua Musang..serik!!! ktaorang decide ikut highway Karak..boleh gak aku speed. sebelum pulang nak ler pekena selera orang2 ganu ni. layan larr pic2 ni..

pisang goreng + keropok lekor
sangat sedap!!!
sepinggan 2henggit tu..biar betuiii..sikit kan!!!!


ini dipanggil 'ABC'...order 3 piring
1st time aku minum ABC guna piring
patutnyer guna mangkuk kan..kan..kan!!!

sotong goreng tepung
besh..besh..sedappp!!!

percaya tak semua sekali ni aku bayar RM25henggit
gilosss mahall betuiii
apa yg special ntah..takkan sebab makan tepi laut up harga!!


tepat kul 6ptg kami mula gerak. memasuki highway pantai timur aku drive dulu dan bergilir2 ngan hubby sehingga lahh sampai di batu gajah jam 2.30pagi.

Huhuhu!! Macam nak demam ajerr nie….

12 puanrazma komen:

Mama Qaseh on October 31, 2009 8:43 PM said...

thanks kak wati sbb sudi bawakkan saya ke t'ganu..

Len kali kita plan betul2 utk cuti2 malaysia plak okeh...

IxoR@ on October 31, 2009 11:29 PM said...

Kalau pergi mana2, selalunya ixora malas nk drive...tapi sebab kesian tgk hubby...bawa jugak la....

Ixora biasa jalan2 merentas negeri mcm ni, atas urusan kerja la...mmg agak letih sebab kejar masa....bukannya cuti2 mesia...

Tapi kekadang pikir, itulah peluang yg ada...nak betul2 spend cuti2 mesia... kena plan betul2...

ermm...pasal makan tu... ABC nampak sedap! pasal harga...patutnya makanan kt area sana murah... nasib la kak, diaorg tgk kita org luar...dia ketuk kot...

:D

Ogie on November 01, 2009 11:00 AM said...

Razma....makan kat ganu memang mahal gila khinzir u. Kak Ogie dah kena dahhhhhh.....nak wat cemana.....dah kebuloq....sebat aje laaaa..

sueanne on November 01, 2009 11:48 AM said...

kak..akk dari perak g terengganu ikut mane?..grik ke lojing, cameron highlands?..jammed ke masa tue sampai serik ikut gua musang..heheheh

mak aiii..sume tue 25 hengget??..sotong tue kut yg mahal nye?

puanrazma on November 01, 2009 9:03 PM said...

~IxoR@
pegi sna xplan..last minute urgent kena pegi. tu yg tonggang langgang sikit.

tp mmg besh klu betui2 holiday. dah plan ngn mum ni nak bwk dia gi sana.

ahahhh..agak dgar kita smbang loghat luar tu yg ketok x hinggat tu

puanrazma on November 01, 2009 9:05 PM said...

~Ogie
betuii2 tu..dah memasing lapar giler..ngap ajerr apa yg ada.

tp mmg rsa xberbaloi pun mkn cam gitu smpai 25hinggit. mmg nak cekik!!!

kak Ogie gi holiday kat mane yek!!!

puanrazma on November 01, 2009 9:08 PM said...

~sueanne
travel ikut c/highland..lalu ikut gua musang. yg jd serik sebab nak ke kertih ikut laluan Felda Aring rsanya..jln bapak punyer teruk..mmg keta 4w yg senang lalu.

time tu bwk keta akak..huhuhu.. sengsara dik

Ogie on November 02, 2009 10:43 AM said...

Haaa...masa tu akak ki holiday di Cherating, tdo sana 2 malam...pas tu gi ganu...pi lawat masjid kistal....so...lepak lepak ganu....sambil sebat makan ....mak aiii...mmg mahal gila. Peh tu dah penat kat ganu....terus pulak ke kelantan....tido plak kelantan 3 malam.....baru turun balik ke JB.....Razma...bila nak datang JB...kalau turun JB contact akak haaaaaaaa........

puanrazma on November 02, 2009 10:54 AM said...

~Ogie
o yer ker..JB sy lum penah pegi kak.
ok2..ada plan nak suh hubby bwk gi sana..dlu hubby keja sana..keja kt plus.
nanti2 kot sy ke sana..sy contact akak yek!!!

Ogie on November 02, 2009 4:07 PM said...

Chantekkkkkkkk........

@LiYaNNuaR on November 02, 2009 10:55 PM said...

patut la tetiba cutikkk... g Ganu rupanyaaa... situ mmg beshhh... wa ckp luuuu...

puanrazma on November 03, 2009 12:02 AM said...

~@LiYaNNuaR
semua kerja tetiba ajerr ni!!!

 
Background by Jennifer Furlotte / Pixels and IceCream